Zdrowszy pracownik, to lepszy pracownik

Lepsze wynagrodzenia dla osób obsługujących biura od strony informatycznej oraz poprawa komfortu pracy przy komputerach. To tylko kilka pomysłów na polepszenie warunków pracy w ARiMR, które przedstawili uczestnicy dyskusji.

informatyk, informatyka Grupie FB NSZZ "Solidarność" pracowników A R i M R od trzech tygodni trwa dyskusja nad wcześniej zgłoszonymi 22 tematami, więcej na ten temat w artykułach „Zmiany na lepsze” oraz „Jawność i zmiana”.

W tym artykule przedstawimy podsumowanie dyskusji w następujących tematach:

• Dobre fotele do pracy na stanowiskach komputerowych.
  • Uregulowanie sprawy delegacji w przypadku oddelegowania do pracy np. w innym biurze.
  • Ustalenie na początku roku dni wolnych na cały rok.
  • Stworzenie samodzielnego stanowiska ds. informatyki w biurach powiatowych (powyżej 50 osób) lub dodatek dla tych osób.

Dyskusja w liczbach.

Dobre fotele do pracy na
stanowiskach komputerowych.
Uregulowanie sprawy delegacji
w przypadku oddelegowania
pracy np. w innym biurze
Ustalenie na początku
roku dni wolnych na cały rok
Stworzenie samodzielnego stanowiska
ds. informatyki w biurach powiatowych
(powyżej 50 osób) lub dodatek dla tych osób
Komentarze 27 4 17 37
Reakcje 33 8 24 31
Wyświetlenia 677 641 671 668

Podsumowując statystykę postów zamieszczoną w tabeli powyżej trudno znaleźć faworyta spośród tych czterech tematów. Najwięcej postów pojawiło się przy temacie samodzielnego stanowiska ds. informatyki, natomiast najwięcej reakcji osiągnął post o dobrych fotelach. Przy temacie dotyczącym informatyki pojawiły się także wiadomości prywatne do strony. Najmniejszym zainteresowaniem cieszył się temat o oddelegowaniu.

informatyk, informatyka Zdania są podzielone w tym temacie.

Większa cześć osób proponuje zamiast stworzenia samodzielnego stanowiska, dodatek do pensji za wykonywanie tych czynności, ponieważ trudno będzie zatrudnić wysokiej klasy informatyka. W biurach nie ma tyle pracy dla informatyka, aby zapewnić mu pracę na pełen etat.

Inni natomiast uważają, że w biurze powiatowym powinien być zapewniony najwyższy poziom usług IT. Obecnie pomimo funkcjonowania helpdesku ARiMR 90 % pracowników swoje problemy kieruje bezpośrednio do osoby, która w zakresie czynności ma zadania z zakresu IT oraz pozostałe zadania jak wszyscy pracownicy np WDSSPB. W "dużych biurach" powoduje to częste nieporozumienia. Np w momencie awarii taki "informatyk" obsługuje beneficjenta a wszyscy oczekują, że zjawi się u nich natychmiast. W mniejszych biurach ok. 20 osób też codziennie jest co robić w sprawach informatycznych, czasem trwa to chwile czasem pół dnia.

Pojawiły się także głosy, że często w biurach jak ktoś ma problemy to nie szuka "informatyka" tylko idzie do kolegi/koleżanki, która się na komputerach trochę zna.

W wiadomościach wysłanych do administratorów pojawiły się także propozycje dla Kierownictwa ARiMR, aby bardziej niż do tej pory doceniało osoby, które tworzą wiele użytecznych aplikacji, które znaczącą ułatwiają pracę biur powiatowych.

Z korzyścią dla całej Agencji byłoby także korzystanie z pomocy doświadczonych pracowników jeszcze na etapie projektowania systemu. Wyeliminowało by to wiele niepotrzebnych i czasochłonnych drobiazgów z systemu i uprościło działanie.

Przy okazji tej dyskusji pojawiły się także sugestię o dodatku dla osoby, które są na sali obsługi na stałe. Poruszymy ten temat w osobnej dyskusji.

W każdym razie uregulowanie sprawy związane z obsługa informatyczną sprawi, że praca będzie bardziej wydajna.

Dobre fotele do pracy na stanowiskach komputerowych

W tej dyskusji dyskutanci zauważyli, że cena nie powinna być jedynym kryterium wyboru, bo najtańsze są najczęściej kiepskiej jakości. Ważnym czynnikiem jest natomiast częstość wymieniania zużytych na nowe.

fotel biurowy Zaproponowaliście też opis odpowiedniego fotela do specyfikacji zamówienia: „Fotele z atestem przeznaczone do wielogodzinnej pracy przy stanowisku komputerowym. Z regulacją w odcinku lędźwiowym, mechanizmem oparcia blokowany w kilku pozycjach i regulowanym zagłówkiem.”

Zauważyliście w dyskusji, że problemem jest cena i to jest główny powód, dlaczego pracodawca nie zamawia takich foteli. Koszt odpowiedniego sprzętu to wydatek rzędu 500-600 zł.

Przy okazji dyskusji o fotelach dyskutanci podnieśli także problem podnóżków, które również przyczyniają się do komfortu pracy.

Ustalenie na początku roku dni wolnych na cały rok.

Dyskutujący w większości są za podawaniem takich dni wolnych na początku roku, podając jako argument, że ułatwi to zaplanowanie np. życia rodzinnego (opieka nad dziećmi, osobami chorymi itp.). Podawanie informacji o konieczności pracy w sobotę z niewielkim, kilkudniowym wyprzedzeniem, sprawia często poważna komplikacje i powoduję zmianę planów weekendowych albo przymusowy urlop.

Znowu pojawił się temat dodatkowy. Dyskutanci wspomnieli o planowaniu urlopu, zaznaczając, że w wielu biurach ten urlop się planuję. Poruszymy ten temat w osobnej dyskusji.

Pod tym tematem pojawiło się najmniej komentarzy. Zarzucono, że Agencja nieprawidłowo interpretuje zapis o oddelegowaniu i nie zwraca kosztów delegacji z racji pracy w innym biurze. Przez to przenosi koszty funkcjonowania instytucji na pracownika.

Chodzi o powierzenie pracownikowi innej pracy na okres 3 miesięcy, w innym miejscu niż wynika to z umowy o pracy, np. w innym biurze powiatowym. Wówczas zgodnie z przepisami i orzecznictwem przysługuję wzrost kosztów podróży co nie jest stosowane w ARiMR.

Podsumowanie dyskusji.

Z dyskusji nad wymienionymi na wstępie punktami wysuwają się następujące wnioski.

1. Obsługa spraw informatycznych w większych, powyżej 20 osób biurach jest pracochłonna i powinna być dodatkowo wynagrodzona. Raczej powinien byc to dodatek do wynagrodzenia.
  2. Kierownictwo ARiMR powinno bardziej niż do tej pory doceniać osoby, które tworzą znaczące dla Agencji aplikacje ułatwiające pracę
  3. Korzystanie z doświadczeń pracowników jeszcze na etapie projektowania aplikacji.
  4. Zakup wyposażenia, w szczególności foteli do pracy przy komputerze powinny być bardziej przemyślany. Nie cena a funkcjonlaność takiego mebla powinna być decydująca. Muszą to być fotele przeznaczone do wielogodzinnej pracy przy stanowisku komputerowym.
  5. Należy rozwarzyć możliwość zakupu tzw. podnóżków regulowanych.
  6. Dni wolne i soboty, w których będą one odpracowywane powinny być znane na początku roku.
  7. Należy sprawdzić i uregulować kwestię oddelegowywania pracowników do pracy w innych biurach niż miejsce pracy