Dzień Dawcy Szpiku pomoc dla Mikołaja Napierały

Mikołaj Napierała jest młodym 17 letnim chłopcem, którego dosięgła straszna choroba. Mikołaj jest normalnym, pełnym marzeń nastolatkiem, uczniem „ogólniaka”, który kocha sport – w szczególności piłkę nożną , dla której poświęcał każdą wolną chwilę. Podczas jednego z treningów słabsza forma skierowała jego kroki do szpitala, gdzie potwierdziło się najgorsze - diagnoza: białaczka. Mikołaj nie poddaje się, walczy z chorobą, ale potrzebne jest mu nasze wsparcie i nie chodzi tu tylko o aspekt materialny - pilnie potrzebny jest dawca szpiku kostnego od osoby niespokrewnionej.

Aby zostać dawca nie trzeba wiele. Udział w akcjach organizowanych przez Fundację DKMS może wziąć każdy zdrowy człowiek pomiędzy 18 a 55 rokiem życia, ważący minimum 50 kg, ale bez dużej nadwagi. Rejestracja trwa chwilę i nie boli. Polega na przeprowadzeniu wstępnego wywiadu medycznego, wypełnieniu formularza z danymi osobowymi oraz pobraniu wymazu z błony śluzowej z wewnętrznej strony policzka.

Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółami akcji pod adresem:

Być może wśród nas jest osoba, która będzie mogła uratować to młode, pełne ducha walki życie.